Wat mag je verwachten van een monteur als hij een lekkage inspecteert?
Op 23 mei 2024 werd beoordeeld of een monteur zorgvuldig genoeg handelde bij het inspecteren van een lekkage. Een bedrijf ontdekte lekkage in de keuken en schakelde een monteur in. De monteur vond de oorzaak niet en dacht aan een kapotte kraan. Later veroorzaakte een gesprongen koudwaterleiding waterschade. De verzekeraar stelde de monteur aansprakelijk.
Volgens de Bedrijfsregeling Brandregres 2014 kan de verzekeraar alleen geld terugkrijgen als bewezen wordt dat de monteur onzorgvuldig handelde. Het hof oordeelde dat een bekwaam monteur beter onderzoek had moeten doen en de beschadigde leiding had moeten afsluiten. De monteur had niet mogen aannemen dat de beschadiging geen gevaar vormde.
Het hof besloot dat de monteur verwijtbaar handelde en dat de schade zonder zijn fout niet was ontstaan. De schade werd aan de monteur toegerekend en er was geen plaats voor een verweer van eigen schuld. Deze zaak benadrukt het belang van zorgvuldigheid bij monteurs en de criteria van de Bedrijfsregeling Brandregres 2014.
Op 23 mei 2024 werd een zaak behandeld waarin werd beoordeeld of een monteur zorgvuldig genoeg had gehandeld bij het inspecteren van een lekkage. Het ging om het volgende:
Een bedrijf ontdekte een lekkage in de keuken en vroeg een monteur om dit te onderzoeken. De monteur kon de oorzaak van de lekkage niet vinden en dacht dat het probleem een kapotte kraan was. Een paar weken later ontstond er waterschade doordat een koudwaterleiding knapte. Het bedrijf meldde de schade bij hun verzekeraar, die vervolgens de monteur aansprakelijk stelde. De verzekeraar van de monteur wees deze aansprakelijkheid af. Beide partijen lieten rapporten opstellen om de oorzaak van de schade vast te stellen.
Volgens de Bedrijfsregeling Brandregres 2014 (Bbr 2014) kon de verzekeraar alleen geld terugkrijgen als bewezen werd dat de monteur onzorgvuldig had gehandeld. Het hof gebruikte hiervoor dezelfde criteria als in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek, waarbij de vraag was of de monteur handelde zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend monteur zou doen.
Het hof besloot dat een bekwaam monteur beter onderzoek had moeten doen en zou hebben gezien dat de koudwaterleiding beschadigd was. Ook had de monteur, ondanks dat hij de oorzaak niet precies kende, de leiding moeten afsluiten in afwachting van nieuwe onderdelen. Hij had niet mogen aannemen dat de beschadiging geen gevaar vormde, zelfs als de kans op knappen klein was. Het hof vond dat extra maatregelen nodig waren omdat de oorzaak niet duidelijk was, de leiding zichtbaar beschadigd was, de mogelijke gevolgen ernstig waren en de te nemen maatregelen eenvoudig waren.
Het hof oordeelde dat de monteur verwijtbaar had gehandeld en dat de schade niet zou zijn ontstaan zonder zijn fout. Daarom werd de schade aan de monteur toegerekend en was er geen plaats voor een verweer van eigen schuld.
In deze zaak was de Bbr 2014 van toepassing op de vordering. Het hof baseerde zijn oordeel op de vraag of er sprake was van schuld volgens artikel 6:162 BW. Een simpele fout van de monteur was niet genoeg voor de vordering; er moest sprake zijn van verwijtbaar handelen volgens de maatstaf van een 'redelijk handelend en redelijk bekwaam' monteur.
Meer nieuws over mkb verzekeringen
Is Insify nou werkelijk zo goed en goedkoop?
Insify adverteert zichzelf als een snelle en goedkope verzekeraar voor zzp'ers, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Lees onderstaande casus van ons kantoor.
Lees verderDe risico's van PFAS en wat ondernemers kunnen verwachten
PFAS worden ook wel ‘het nieuwe asbest’ genoemd. Bedrijven in de voedsel-, textiel-, en verpakkingsindustrie, maar ook in de chemische sector, moeten bedacht zijn op de gevolgen van deze ontwikkelingen en proactief maatregelen nemen om aansprakelijkheid te beperken.
Lees verderIndexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”
Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft).<br /> Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.
Lees verder