Bestuurdersaansprakelijkheid: wanneer is een bestuurder aansprakelijk?
In Nederland geldt dat een bestuurder van een BV of NV normaal gesproken niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf. Dit is een belangrijke reden waarom veel ondernemers kiezen voor een rechtspersoon zoals een BV.
Toch zijn er uitzonderingen waarbij een bestuurder wél persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Hieronder leggen we in eenvoudige taal uit wanneer dat het geval is.
Bestuurdersaansprakelijkheid vóór de oprichting van de BV
Voordat een BV officieel is opgericht, kan de oprichter persoonlijk aansprakelijk zijn als hij namens de BV handelt zonder dat de oprichting is afgerond.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als:
- De oprichter al verplichtingen aangaat terwijl hij had kunnen weten dat de BV deze niet zou kunnen nakomen.
- De BV binnen één jaar na oprichting failliet gaat en blijkt dat de oprichter wist (of had moeten weten) dat de BV haar verplichtingen niet kon nakomen.
- Een oprichter blijft aansprakelijk voor alle verplichtingen die hij namens de BV in oprichting aangaat, totdat de BV deze officieel overneemt (bekrachtigt).
Belangrijke tip: zorg ervoor dat alle officiële documenten van de BV, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, op orde zijn voordat u belangrijke verplichtingen aangaat.
Aansprakelijkheid door slecht bestuur
Bestuurders moeten hun taken zorgvuldig uitvoeren. Als een bestuurder ernstige fouten maakt of belangrijke zaken verwaarloost, kan hij aansprakelijk worden gesteld door de BV.
Bijvoorbeeld als een bestuurder:
- Roekeloos financiële beslissingen neemt die de BV schaden.
- Belangrijke administratieve verplichtingen negeert.
- Geen maatregelen neemt om schade aan de BV te voorkomen.
Zijn er meerdere bestuurders? Dan zijn zij gezamenlijk aansprakelijk. Een bestuurder kan zich alleen vrijpleiten als hij kan bewijzen dat hij niet verantwoordelijk was voor de fout en heeft geprobeerd deze te voorkomen. Bij meerdere bestuurders neemt de noodzaak voor een adequate bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering daarom toe.
Bestuurdersaansprakelijkheid bij onrechtmatig handelen
Normaal gesproken is alleen de BV aansprakelijk als zij haar verplichtingen niet nakomt. Maar in sommige gevallen kan de bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Dit gebeurt als de bestuurder:
- Wist of had moeten weten dat de BV haar verplichtingen niet kon nakomen.
- Opzettelijk schuldeisers benadeelt of ervoor zorgt dat de BV dat doet.
- De BV kredietwaardig laat lijken terwijl dat niet zo is.
Voorbeeld: Een bestuurder sluit een groot contract af, terwijl hij weet dat de BV dit niet kan betalen. Dan kan hij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Aansprakelijkheid bij faillissement
Als een BV failliet gaat, kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat zij:
- Roekeloos of onbehoorlijk bestuur hebben gevoerd.
- De financiële administratie niet op orde hadden.
- Belangrijke wettelijke verplichtingen, zoals het tijdig publiceren van de jaarrekening, niet hebben nageleefd.
Als de curator kan aantonen dat er sprake was van slecht bestuur, kunnen de bestuurders verplicht worden om de schulden van de BV (voor zover niet gedekt door de bezittingen van de BV) uit eigen zak te betalen.
Aangezien curatoren nogal eens doorgrijpen naar de bestuurder in geval van faillissement is het raadzaam om vooraf uitloopdekking in te kopen op uw bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Aansprakelijkheid bestuurder van een moederbedrijf
Soms is een bedrijf geen zelfstandig opererende BV, maar onderdeel van een groter concern. In dat geval kan ook de moedervennootschap (of aandeelhouder) aansprakelijk worden gesteld als zij bijvoorbeeld:
- Plotseling stopt met financiële steun aan een dochterbedrijf.
- Zich intensief bemoeide met de financiële zaken van een dochterbedrijf en deze daardoor benadeelde.
Daarnaast geldt dat als een andere rechtspersoon (bijvoorbeeld een holding) bestuurder is van een BV, de natuurlijke persoon die die holding bestuurt uiteindelijk zelf aansprakelijk kan zijn.
Overige oorzaken van bestuurdersaansprakelijkheid
Naast bovenstaande situaties kan een bestuurder ook aansprakelijk worden gesteld als hij:
- Belasting-, pensioen- of premieschulden niet tijdig meldt bij de Belastingdienst.
- Een misleidende jaarrekening publiceert.
- De wet overtreedt, bijvoorbeeld op het gebied van milieu of arbeidsomstandigheden.
- Onverantwoord dividend uitkeert, waardoor de BV haar schulden niet meer kan betalen.
Tip: Bestuurders kunnen zich beschermen door jaarlijks in de aandeelhoudersvergadering decharge te krijgen voor het gevoerde beleid. Dit voorkomt dat de BV hen later aansprakelijk kan stellen.
Hoe voorkomt u bestuurdersaansprakelijkheid?
Als bestuurder kunt u aansprakelijk worden gesteld voor fouten binnen de BV, ook als deze fouten door andere bestuurders zijn gemaakt. Daarom is het belangrijk om uw bestuurstaken serieus te nemen en te zorgen dat alle wettelijke verplichtingen goed worden nageleefd.
Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O-verzekering) biedt financiële bescherming als u persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan u helpen om juridische kosten en eventuele schadevergoedingen te dekken.
Bent u bestuurder van een BV? Dan is het verstandig om na te denken over de risico’s en maatregelen te nemen om uzelf te beschermen. Via onze rekenmodule bestuurdersaansprakelijkheid kunt u eenvoudig uw premie berekenen en desgewenst uw bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering direct aanvragen beschikbaar vanaf € 170,- per jaar.
Heeft u vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze adviseurs.
Meer nieuws over mkb verzekeringen
Verzekeringsadviseurs van Bedrijfverzekerd: onmisbaar voor zzp’ers en ondernemers
Als zelfstandig ondernemer of zzp’er bent u dagelijks bezig met ondernemen: klanten bedienen, kwaliteit leveren, factureren en misschien wel groeien. Verzekeringen zijn vaak een ‘moetje’ – iets wat geregeld moet worden, maar zelden iets dat bovenaan de prioriteitenlijst staat. Toch kunnen verkeerde keuzes bij verzekeringen grote gevolgen hebben. In deze blog leest u waarom het inschakelen van Henst & Lunsen Assurantie Adviseurs geen overbodige luxe is, maar juist van meerwaarde voor uw onderneming.
Lees verder